CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

Aleksandra Polisiewicz WARTOPIA

Wartopia to projekt wirtualnej rekonstrukcji Warszawy według niezrealizowanych planów nazistowskich opracowanych w pierwszych latach II wojny światowej.W architektonicznych panoramach miasta, na barwnych wydrukach, ruchomych obrazach animacji filmowej i przestrzennych odwzorowaniach makiety wizualnych kształtów nabierają dwuznaczności w postrzeganiu historii. Sięgając do archiwów, autorka projektu podejmuje się wirtualnej rekonstrukcji historii niedokonanej i w dużej mierze nierozpoznanej. Jej wizualizacja projektu totalitarnego miasta  sytuowana jest w obszarze krytycznej sztuki postpamięci i medializacji pamięci.

Dla wykonanych w technologii 3D urbanistycznych wizji Wartopii punktem wyjścia były planistyczne koncepcje, które przewidywały zburzenie Warszawy i zbudowanie na jej miejscu nowego niemieckiego miasta (Die Neue Deutsche Stadt Warschau), zredukowanego do kilkudziesięciu tysięcy mieszkańców. Nigdy niezaistniałe, wirtualne miasto ukazuje się w swym dystopijnym wymiarze, by jednocześnie niepokoić wizualną atrakcyjnością opartą na monumentalnym, zmodernizowanym klasycyzmie jako stereotypowej ikonie architektury faszystowskiej.

Aleksandra Polisiewicz

Wartopia

Rok wydania 2009

Strony: 64