CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce EX300 vce

Krzysztof Wodiczko | ŻYWE OBRAZY

KRZYSZTOF WODICZKO

Żywe obrazy

Otwarcie: czwartek, 7 grudnia 2017, godz. 19

Wystawa czynna: od 8 grudnia do 23 grudnia 2017 i od 3 stycznia do 13 stycznia 2018, od wtorku do soboty, w godz. 12 - 19

Krzysztof Wodiczko, Żywe obrazy, 2017

* Zdjęcia przedstawiają kadry z projekcji na fotokopię jednego z czterech obrazów - Jan Chrzciciel Lampi, "Portret Stanisława Małachowskiego" (1788-1789), depozyt w Muzeum Narodowym w Warszawie, © fot. Piotr Ligier / Muzeum Narodowe w Warszawie

„Żywe obrazy” Krzysztofa Wodiczko to projekt ożywienia historycznych postaci głosami i gestami współczesnych osób. Nieruchome portretowe przedstawienia ważnych dla historii, nauki i kultury wielkich Polaków są animowane ruchomymi obrazami twarzy, gestami i wypowiedziami uczestników projekcji. Wizerunki uczonych, reformatorów, działaczy oświeceniowych zasłużonych dla edukacji narodowej przemawiają głosami współczesnych obywateli.

Portrety Stanisława Staszica, Hugo Kołłątaja, Stanisława Małachowskiego i Joachima Lelewela stają się medium umożliwiających odbiorcom współuczestnictwo w praktykach kulturowych i włączanie się do debat publicznych. Młodzież akademicka, działacze społeczni, mieszkańcy Warszawy z różnych środowisk i pokoleń wcielając się w podobizny wielkich przodków, dzielą się swoimi doświadczeniami i opiniami na temat bieżącej współczesności.

Kuratorka: Bożena Czubak

Krzysztof Wodiczko, Żywe obrazy, 2017, Fundacja Profile, Warszawa, 2017

Otwarcie wystawy Krzysztofa Wodiczko, Żywe obrazy, 2017, Fundacja Profile, Warszawa, 2017, fot. Marta Caban

Krzysztof WodiczkoFundacja Profile, Warszawa, 2017, fot. Marta Caban