CCNA EXAM 200-125 vce Routing and Switching 100-105 vce CCNA Security 210-260 vce Official Cert Guide: 300-075 vce 300-070 vce Exam Profile: Cisco 200-105 vce ICND2 v3.0 | Exam Details 300-101 vce 300-115 vce Pass CISCO 200-310 vce exam - test questions SY0-401 vce 400-101 vce Red Hat Certified System Administrator - Exam EX200 vce 300-207 vce EX300 vce First-hand 400-051 vce exam dump

GOŚCIE Krzysztofa Wodiczko na stacji Metro Świętokrzyska w Warszawie

Prezentacja projekcji Krzysztofa Wodiczko "Goście" w galerii multimedialnej stacji Metro Świętokrzyska w Warszawie.

poniedziałek - niedziela, 3 - 9 października 2016

Projekcja prezentowana jest przez całą dobę.

Krzysztof Wodiczko, "Goście", 2009, projekcja w galerii multimedialnej stacji Metro Świętokrzyska, Warszawa, 2016

Uchodźcy przepędzani z kraju do kraju stanowią awangardę swego narodu.

Hannah Arendt, 1943

Bohaterami projekcji są imigranci, którzy nie będąc „u siebie” pozostają „wiecznymi gośćmi”. Pozbawieni praw, niemi i niewidoczni imigranci w projekcji Krzysztofa Wodiczko mają możliwość wypowiedzenia się i zaznaczenia swojej obecności w przestrzeni publicznej.

Projekcja pokazuje to, co dzieje się za iluzją okien, sceny przedstawiające imigrantów wykonujących różne prace, myjących okna, sprzątających, chwilami odpoczywających, rozmawiających ze sobą, oczekujących na pracę, wymieniających uwagi na temat trudnej sytuacji egzystencjalnej, niemożności dostania pracy, kłopotów z legalizacją pobytu.

Widoczność poszczególnych postaci jest dość ograniczona, lekko zamglony charakter obrazów ogranicza czytelność postaci i scen rozgrywających się za szybami. Gra z widzialnością imigrantów, znajdujących się niemal „na wyciągnięcie ręki” i jednocześnie „po drugiej stronie”, za oknami zamazującymi ich wizerunki, odsyła do dwuznacznego statusu imigrantów, ich społecznej niewidzialności.

Projekcja dotyczy jednego z najbardziej palących problemów współczesnego świata, zarówno w skali globalnej, jak w ramach Zjednoczonej Europy i polityki unijnej, w której dyskurs akceptacji i legalizacji łączy się z procedurami regulacji ruchów migracyjnych.

W realizacji projektu wzięli udział imigranci przebywający w Polsce i we Włoszech, ale pochodzący z różnych regionów świata: z Czeczenii, Ukrainy, Wietnamu, Rumunii, Sri Lanki, Libii, Bangladeszu, Pakistanu, Maroka. Zrealizowana przed siedmioma laty projekcja nabiera aktualności w kontekście obecnej, dramatycznej sytuacji imigrantów w różnych częściach świata, narastającej ksenofobii i antyimigranckiej polityki.

Pierwsza wersja projekcji była prezentowana w 2009 roku w Pawilonie Polskim na Biennale Sztuki w Wenecji.

Kurator projektu:

Bożena Czubak

Realizacja

Producent

Organizator

Miasto Stołeczne Warszawa

Projekcja „Goście” Krzysztofa Wodiczko towarzyszy:

ARCHIWA SZTUKI. Spotkanie z Tomaszem Ciecierskim i Jarosławem Kozłowskim.

WGW 2017 | Tomasz Partyka. MAŁE RZEZIE

Józef Robakowski. BLIŻEJ - DALEJ. Wystawa w Centro Pecci w Prato | 14.10.2017 - 20.01.2018

ARCHIWA SZTUKI