GOŚCIE Krzysztofa Wodiczko na stacji Metro Świętokrzyska w Warszawie

Prezentacja projekcji Krzysztofa Wodiczko "Goście" w galerii multimedialnej stacji Metro Świętokrzyska w Warszawie.

poniedziałek - niedziela, 3 - 9 października 2016

Projekcja prezentowana jest przez całą dobę.

Krzysztof Wodiczko, "Goście", 2009, projekcja w galerii multimedialnej stacji Metro Świętokrzyska, Warszawa, 2016

Uchodźcy przepędzani z kraju do kraju stanowią awangardę swego narodu.

Hannah Arendt, 1943

Bohaterami projekcji są imigranci, którzy nie będąc „u siebie” pozostają „wiecznymi gośćmi”. Pozbawieni praw, niemi i niewidoczni imigranci w projekcji Krzysztofa Wodiczko mają możliwość wypowiedzenia się i zaznaczenia swojej obecności w przestrzeni publicznej.

Projekcja pokazuje to, co dzieje się za iluzją okien, sceny przedstawiające imigrantów wykonujących różne prace, myjących okna, sprzątających, chwilami odpoczywających, rozmawiających ze sobą, oczekujących na pracę, wymieniających uwagi na temat trudnej sytuacji egzystencjalnej, niemożności dostania pracy, kłopotów z legalizacją pobytu.

Widoczność poszczególnych postaci jest dość ograniczona, lekko zamglony charakter obrazów ogranicza czytelność postaci i scen rozgrywających się za szybami. Gra z widzialnością imigrantów, znajdujących się niemal „na wyciągnięcie ręki” i jednocześnie „po drugiej stronie”, za oknami zamazującymi ich wizerunki, odsyła do dwuznacznego statusu imigrantów, ich społecznej niewidzialności.

Projekcja dotyczy jednego z najbardziej palących problemów współczesnego świata, zarówno w skali globalnej, jak w ramach Zjednoczonej Europy i polityki unijnej, w której dyskurs akceptacji i legalizacji łączy się z procedurami regulacji ruchów migracyjnych.

W realizacji projektu wzięli udział imigranci przebywający w Polsce i we Włoszech, ale pochodzący z różnych regionów świata: z Czeczenii, Ukrainy, Wietnamu, Rumunii, Sri Lanki, Libii, Bangladeszu, Pakistanu, Maroka. Zrealizowana przed siedmioma laty projekcja nabiera aktualności w kontekście obecnej, dramatycznej sytuacji imigrantów w różnych częściach świata, narastającej ksenofobii i antyimigranckiej polityki.

Pierwsza wersja projekcji była prezentowana w 2009 roku w Pawilonie Polskim na Biennale Sztuki w Wenecji.

Kurator projektu:

Bożena Czubak

Realizacja

Producent

Organizator

Miasto Stołeczne Warszawa

Projekcja „Goście” Krzysztofa Wodiczko towarzyszy:

WGW 2018 | Teresa Tyszkiewicz. NAKREŚLAĆ SOBĄ

BIOGRAFIE WARSZAWY. Wystawa podsumowująca projekt

Jarosław Kozłowski WSTYD

BIOGRAFIE WARSZAWY 3

BIOGRAFIE WARSZAWY 3 | Kolejna edycja Biografii Warszawy. W rolę przewodników wcielą się emigranci.